piektdiena, 2010. gada 5. novembris

Hinkāļos

Jau kādu laiciņu ar manu jauko masierīti Nino mēģinājām vienoties par vakaru, kad viņa man varētu iemācīt gatavot īsti gruzīniskus hinkāļus. Pārcēlām, pārcēlām laiku līdz nonācām līdz šai trešdienai plkst. 5iem. Beigu beigās visā pilsētā atslēdza ūdeni, kā dēļ pasākums atlikās vēl par 2 stundām, bet līdz hinkāļu gatavošanai tikām. Jāpiemin, ka Nino ir profesionāla "hinkali lady", jo nāk no neliela ciematiņa kalnu apvidū - Tušeti, kas arī uzskatāma par hinkāļu dzimteni. Bija mums arī pašiem savs fotoreportieris (Nino meitiņa), kura darbs nu būs redzams.
Gatavas darbam. Plānā gatavot hinkāļus ar gaļu un ar sieru (man jau roka siera bļodā :))
Jāpiebilst, ka lielākā darbošanās ir tieši ap mīklu, nevis pildījumu, tādēļ bilžu no pildījuma sagatavošanas nemaz nav. Interesentiem, kuri nolēmuši paši ķerties pie hinkāļu gatavošanas (nepieaicinot mani par konsultantu) pildījumam nepieciešams: gaļas hinkāļiem - liellopa gaļa (vai 1/2 liellops, 1/2 cūka) apmēram 1/2 kg + sīpols (ja patīk, var likt arī ķiploku) + sāls pēc garšas + maltas ķimenes (2-3 tējkarotes) + zaļumi (pēc sirds patikas) + 1,5 krūzes silta ūdens. Siera hinkāļiem - rīvēts siers + sāls + 1 ola.

Svarīgākā sadaļa ir milti mīklas pagatavošanai - vajag augstākā labuma, lai mīkla sanāk stingra, bet pakļāvīga. Mīkla sastāv tikai no miltiem, sāls un ūdens. Var pielikt 1 olu. Mīkla apjoma ziņā nepieciešama tik daudz, cik daudz ir pildījums.

Kamēr es cīnos ar mīklas mīcīšanu, tikmēr Elīna klačojas ar Nino draudzeni Nino :)

Tomēr pielikām arī Elīnu pie darba - top sākums hinkāļu mīklas "ādiņām"

Tiek apgūts īpašais paņēmiens, kā mīkla nedaudz jāsaplacina

Te mazliet no procesa...

Un te latviešu pirkstiņi mērojas meistarībā :)

Tālāk katrs mīklas kriksis cītīgi jāizveltnē. Īpaši jācenšas, lai apļa vidus būtu biezāks, bet malas plānākas

Un te jau top pirmā hinkāļa kleitiņa!



Man kā rokdarbniecei sanāca tīri veiksmīgi! Jāatzīstas gan, ka pirmais hinkālis būtu aizgājis nebūtībā, ja Nino nepaspētu to izglābt. Gaļai klāt pielietais ūdens veido buljonu, kurš veikli jāiecakina mīklā, citādi aiztek pa galdu! Ar sieru gāja vieglāk, jo nebija nekas, kas varētu "aizmukt".

Lūk rezultāts

Kad veicamās darbības skaidras, sākās konveijera hinkāļu ražotne

Un te jau pirmā porcija dodas uz katlu. "Zaļi" hinkāļi jāmet katlā vārošā ūdenī...


... tad īpaši jāiešūpo, lai nesalīp...

...un, kad ūdens atkal sāk burbuļot, jāvāra vēl 6 minūtes

Skaistākais mirklis - ražas novākšana

Un karsti kūpoši hinkāļi uz galda! Mmmm! Pavisam cita lieta, nekā restorānā! Nino jau brīdināja, ka tagad restorāna hinkāļus vairs nemaz negribēsies :)

Mūsu radošā brigāde (es aiz kadra)

Un te mūsu paparaci! :)

Ir vēl daži mazmazītiņi knifiņi, taču tos pagaidām paturēšu noslēpumā, lai ir iemesls man uzjautāt!

2 komentāri:

  1. Malachi super! es ar gribu majas hinkalus :)okis

    AtbildētDzēst
  2. mm!!! noteikti jauztaisa hinkāļu vakars/diena, kad būsi atpakaļ! :) B.

    AtbildētDzēst